Menu

E-dzienniczek sinolożki

Moje zwierzenia, przeżycia, inspiracje - dzielę się tym, co mam pod ręką

Chili z dzikim ryżem

sanocarotte

Witajcie Blogerzy,

 

Mam nadzieję, że z powodu panującej ostatnio pięknej, słonecznej pogody dopisują Wam humory. Dla ubarwienia i tak już cudownego dnia może przyczyń się pyszny obiad. Wiem, co mówię, jestem studentką. Jedzenie to moje hobby. Generalnie nie jestem wielką fanką wołowiny, no, chyba że tej pomielonej. Jednak coraz trudniej znaleźć dobre gatunkowo, stosunkowo chude mięso tego typu. Mi się ostatnio udało. Od razu zamroziłam poporcjowane 0,5kg szczęścia :-) 

W moim domu nigdy nie znano takiej potrawy jak chili, chociaż naprawdę nie rozumiem, czemu. W tym daniu mieści się dosłownie wszystko, co uwielbiam - czerwona fasola, mięso mielone, sos pomidorowy, kukurydza, papryka i pieczarki. Do tego jeszcze ten ryż ... Zrobiłam własną kombinację, ryż biały zamieniając na dziki (ma cudowny, orzechowy aromat) i dodając kilka łyżek jogurtowego sosu czosnkowego. Pycha! Zdradzam przepis.

 

Składniki:

- Mięso mielone wołowe - ok. 100g

- Fasola czerwona kidney - ok. 100g

- Ryż dziki - 30g

- Kukurydza złocista z puszki - 3 łyżki

- Papryka czerwona - połowa średniej

- Pieczarki - 150g

- Pomidory krojone z puszki - ok. 150g

- Przyprawa do mięsa mielonego

- Cebula - połowa

- Sos sojowy TaoTao - 3 łyżki

- Papryka ostra - 2 łyżeczki

- Imbir - 2 łyżeczki

- Kminek - 2 łyżeczki

- Oregano - 3 łyżeczki

- Czosnek - 2 ząbki

- Jogurt naturalny - 150g

- Pieprz i sól

 

Przepis (Ekstremalnie prosty):

1. Wstawić wodę do garnka, odrobinę posolić i zagotować. Włożyć woreczek z ryżem i gotować ok. 30 min.

2. Mięso wrzucić do miseczki, posypać przyprawą do mięsa o odstawić na chwilę.

3. Na suchą patelnię wysypać pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i  przyprawione mięso, smażyć aż mięso się nie przyrumieni. Dodać pokrojoną paprykę.

4. Wsypać kukurydzę, fasolkę i pomidory, do tego dodać sos sojowy, jeden ząbek czosnku i  przyprawy. Dusimy, aż nie odparuje woda z pomidorów.

5. Aby zrobić sos czosnkowy, przez praskę przeciskamy jeden ząbek czosnku, dodajemy pieprz i sól do smaku. (Polecam dodać także trochę ziół prowansalskich - sos ma wtedy więcej aromatu). Odstawiamy na jakiś czas, aby jogurt przeszedł smakiem przypraw.

Gotowe - smacznego!

20150408_13.04.211

Myślę, że to nie tylko wartościowy, ale także i dość "dietetyczny" pomysł na posiłek. Odpowiednia porcja białka, żelaza, węglowodanów złożonych i warzyw. Mnóstwo witamin. Mi to naprawdę smakowało. Mam, nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Dobrze, na dzisiaj to tyle. Ale nie martwcie się, na smartphonie mam jeszcze mnóstwo zdjęć z moich kulinarnych eksperymentów, dlatego na pewno nie umrzemy z głodu! Miłego czwartku, Kochani!

 

© E-dzienniczek sinolożki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci